Ob dnevu slovenske hrane, 18. novembra 2022, smo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan je bil »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

V projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole in druge institucije oz. javni zavodi. Če je zajtrk sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk, ki so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji, so javni zavodi upravičeni do pavšalnega nadomestila, letos 0,73 EUR za vsakega otroka oziroma učenca.

Zaščitna znaka Ekološki in Izbrana kakovost – Slovenija omogočata takojšnje prepoznavanje živil s posebnimi lastnostmi. Izbrana kakovost zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo.

Za zajtrk otrok v šentjernejskem vrtcu so domači kruh spekli v Pekarni Pepe iz bližnjega Škocjana, ekološko maslo je bilo narejeno iz slovenskega nehomogeniziranega mleka v mlekarni Krepko, ekološko mleko so pripeljali iz lokalne mlekarne turistične kmetije Pr Martinovh – Krhin iz Gorenjega Gradišča. Med smo nabavili pri Čebelarskem društvu Šentjernej, jabolka pa na kmetiji Karlovček z Vrha pri Šentjerneju.

Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je hrana, pridelana in pripravljena na naših kmetijah in živilskih podjetjih, prehransko varna, bolj kakovostna, sveža in okusnejša od hrane, ki ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov. Sporočilo o pomenu lokalnega je bilo letos predano več kot 270.000 otrokom in mladostnikom.

Pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila leta 2011 Čebelarska zveza Slovenije. Tega leta se je projekt v obliki, kot ga poznamo danes, tudi prvič izvedel. Na ta dan že leta prej otroke šentjernejskega vrtca obiščejo čebelarji Čebelarskega društva Šentjernej in jim predstavijo, kako s čebelo priti do slastnega medu.

Mojca Kodelič
organizatorica prehrane

Župan Občine Šentjernej Jože Simončič in višja svetovalka za družbene dejavnosti Darja Bambič s čebelarji na Tradicionalnem slovenskem zajtrku v Vrtcu Čebelica