Februar je mesec kulture, zato smo se v skupini Mravljice odločili, da pozornost namenimo knjigam, ki jih imajo otroci tako zelo radi. Čas, preživet z otrokom ob knjigi, z branjem, pripovedovanjem in pogovarjanjem, je kvalitetno preživet čas. Z branjem raznolike otroške literature spodbujamo v otroku pozitiven odnos do branja, knjig, jezika; hkrati pa je skupno branje prvi korak k trajnostnemu razvoju in postavljanju temeljev otrokovega življenjskega sloga.

V igralnici smo zato oblikovali stalni knjižni kotiček, ki smo ga opremili z različnimi vrstami knjig, ki so otrokom stalno na voljo. Učili smo se pravilnega rokovanja s knjigami. Igrali smo se knjigozdravnike in popravljali strgane knjige. Otroci so od doma prinesli svojo najljubšo knjigo, ki so jo ob pomoči vzgojiteljice predstavili otrokom v skupini. Ogledali smo si fotografije vseh naših dejavnosti in dogodivščin, izbrali nekaj fotografij ter iz njih izdelali knjigo o svoji skupini.

Spomnili smo se tudi na Franceta Prešerna, dr. Fig-a. Ogledali smo si slikanico o Povodnem možu in si pripravili okusne figove kroglice, s katerimi smo se zelo radi posladkali.

Oblikovali smo kotiček Maškara, kjer smo se igrali z različnimi pustnimi rekviziti. Na pustni torek smo skupaj z drugimi skupinami zarajali v telovadnici vrtca.

Prvi obisk knjižnice je za otroke zelo dragocen. Pomembno je, da otrok obišče knjižnico že v predbralnem obdobju. Strokovnjaki pravijo, da je veliko zamujenega, če otrok prvič stopi v knjižnico kot učenec. Zato smo tudi v naši skupini pogumno prvič zakorakali v knjižnico Šentjernej, kjer nam je prijazna knjižničarka razkazala prostore, pravila in nam uredila knjižni kotiček, kjer smo skupaj brali pravljice in listali slikanice. Prijeten obisk knjižnice nam bo ostal v lepem spominu in zagotovo ga še kdaj ponovimo.

Veliko časa smo preživeli na svežem zraku, še posebno radi pa obiskujemo nogometni stadion pri šoli, kjer najraje tečemo in se lovimo.

Konec meseca smo začeli z novim tematskim sklopom, o katerem pa vam zaupamo le tole uganko: »Tale debeluška ni lenuška, venomer se kotali in skakati želi.«.

Zapisala J. F.