V okviru tematskega sklopa KAKO NASTANE KRUH?, smo v mesecu februarju v skupini Gorjanski škrati,  spoznavali kako pride kruh na naše mize.  Otroci so spoznali dve vrsti žit in sicer pšenico in ajdo. Zrnje so si najprej ogledali, tipali in opazovali razlike. Skozi pogovor smo ugotovili, da je potrebno zrnje zmleti, da dobimo moko.

Vzgojiteljica Janja je v vrtec pripeljala malo manjši mlin in otrokom prikazala celoten proces, ki je potreben, da dobimo moko. Najprej smo mleli pšenico, kasneje še ajdo. Otroci so neizmerno uživali, poslušali in opazovali.

Prišel je dan, ko smo se lotili tudi peke rogljičkov. Za testo smo uporabili pšenično moko, ki smo jo zmleli v vrtcu. V pripravo testa so bili vključeni vsi otroci v skupini. Z malo pomoči je nastalo lepo testo, ki ga je bilo potrebno še dobro zgnesti. Vzgojiteljica Tanja je testo razvaljala in ga narezala na trikotnike. Testo v obliki trikotnikov pa so otroci pridno zvili in nastali so rogljički. Vse skupaj smo spekli in seveda tudi poskusili. Bili so zelo dobri in veseli smo bili, da nam je peka uspela.

Odločili smo se, da bomo porabili tudi ajdovo moko. Zato smo skupaj z otroki pripravili ajdove žgance. Otroci so samo pripravo ajdovih žgancev opazovali. Na koncu, smo jih tudi poizkusili in bili so odlični.

Otroci so pri vseh dejavnostih sodelovali in se veliko novega naučili. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

 

Urška Bratuša