V sklopu trajnostne vzgoje in okoljevarstva smo se v skupini Kozlički pogovarjali o tem, kako lahko stara porabljena oblačila polepšamo ali jih ponovno uporabimo za kakšen drug namen. Za začetek smo prebrali pravljico T. Bačič: Majčka, ki govori o kratki dekliški majici, ki so jo zavrgli in jo je iz smeti potegnila sraka, na koncu pa pristala v rokah deklice, ki jo je oprala, olepšala s srčki in jo z veseljem nosila kot svojo najljubšo majčko.

Izvedeli smo, da s tem, ko neodgovorno kupujemo velike količine oblačil, spodbujamo in podpiramo tekstilno industrijo, ki je ena največjih onesnaževalcev voda, izvedeli smo tudi, da za nastanek ene bombažne majice potrebujemo za cel bazen vode, zato moramo tudi z oblačili ravnati odgovorno. Ko jih ponosimo, jih lahko podarimo mlajšim otrokom, lahko jih uporabimo za čiščenje ali pa iz njih naredimo igračo, lutko, …

Mi smo se odločili, da bomo svoje stare majice poslikali po svoje, tako kot je to storila deklica iz zgodbe Majčka. Otroci so ustvarjali s tekstilnimi flomastri in odtiskovali oblike s tekstilnimi barvami in gobicami. Čudovite majice smo ponosno obesili v igralnici.

Drugi del dejavnosti pa je potekal na galeriji, kjer smo se igrali s starimi rjuhami. Po pet otrok je prijelo eno rjuho, kar je predstavljalo prvo kačo, tudi drugo kačo je sestavljalo pet otrok, ki so se držali za drugo rjuho. Ena kača je bežala, druga lovila. Zelo smo se nasmejali, saj so sprva otroci vlekli rjuho vsak v svojo smer in padali kot čepi preden so ugotovili, da morajo vsi slediti “glavi”.

Iz rjuh smo naredili tudi snežno gorovje in se čezenj obmetavali s snežnimi kepami (mehke žogice). Iz rjuhe smo naredili še sani: en otrok je sedel na rjuho, dva pa sta prijela za vogale rjuhe in prepeljala sankača na drugo stran. Za konec smo se skrivali pod rjuho in ugibali, kdo se skriva pod njo.

Kdo bi si mislil, da so stare rjuhe lahko tako zabavne?!

Otroci so bili zadovoljni, ponosni na svoje “nove” majice, dobro so se razgibali s pomočjo starih rjuh in si pričarali dopoldne polno smeha in dobre volje.

Kozlički z vzgojiteljicami