V začetku meseca oktobra smo praznovali teden otroka, ki je tokrat potekal pod geslom Zakaji in zatoji radovednosti. Paulo Coelho pravi, da otrok lahko odraslega nauči tri stvari: da je srečen brez razloga, da je vedno radoveden in da se za nekaj neizmerno bori. Zato smo tudi v skupini Mravljice skozi igro, ustvarjanje, raziskovanje ter gibanje širili otroško radovednost.

Za en dan smo pospravili vse igrače ter se igrali le z nestrukturiranim materialom in odpadno embalažo. Ogledali smo si naravoslovni poskus, izbruh vulkana, ter ob tem spoznavali in utrjevali  osnove barve. Neizmerno smo uživali v oblikovanju slanega testa. Ker smo že veliki, smo se odpravili na prvi daljši pohod do sejmišča, kjer smo se igrali igre lovljenja in imeli pravi piknik. Uživali smo ob ogledu lutkovne predstave Razbita buča, ki so jo pripravile strokovne delavke vrtca. Za zaključek zabavnega tedna smo zarajali na terasi vrtca ob poslušanju otroške glasbe.

V tem mesecu se je skupini pridružil še zadnji novinec in vsi smo ga prav lepo sprejeli. Je najmlajši med nami, a zelo pogumen, saj se je hitro navadil na vrtčevsko življenje.

Po končanem uvajanju smo nadaljevali z nekoliko daljšim tematskim sklopom Ta jesen je nagajiva, marsikaj pod listkom skriva, kjer smo preko pravljice Gospa Jesen spoznavali značilnosti jeseni. Igrali smo se z jesenskim listjem v igralnici in na igrišču vrtca, barvali smo liste in z njimi likovno ustvarjali. Sledilo je spoznavanje jesenskih plodov, okušali smo pečen kostanj in pekli kokice. Plodove smo nato odnesli v naravo, saj smo se naučili, da jih živali jeseni nabirajo za zimsko zalogo. Gospa Jesen nam je pred vrati igralnice pustila majhne in velike okrogle žoge. Nekaj časa smo jih kotalili, metali po igralnici – nato pa pok in ena se je razbila. Bila je buča, ki je v notranjosti skrivala pravi zaklad – okusna semena. Gospa Jesen nam je prinesla tudi sadje – rozine, jabolka in hruške – ki smo jih porabili za peko jabolčne pite. In povemo vam, bila je zelo okusna!

Kakšna dogodivščina nas čaka sedaj? Slišati je, da otroci in vzgojiteljice venomer iščejo nepospravljene copatke … Le kdo jih je odnesel?

Zapisala J. F.