Otroci imajo izrazito potrebo po gibanju in premikanju, zato jim lahko odrasli pomagamo in ustvarimo ustrezne pogoje za gibanje. Prav gibalne aktivnosti so zelo pomembne v predšolskem obdobju, saj se ravno v tem času ustvarijo predpogoji za zdrav telesni in čustveni razvoj. Gibanje krepi srčno-žilni sistem, spodbuja telesno zdravje, s tem pa povečujemo koncentracijo, mišljenje, preprečujemo poškodbe, skratka, gibalne dejavnosti pozitivno vplivajo na celotno delovanje telesa.

V skupini Barvice smo nenehno v gibanju. Ena izmed prednostnih nalog naše skupine v letošnjem šolskem letu je bila tudi vsakodnevna gibalna aktivnost. Skoraj vsak ponedeljek smo odšli na daljši sprehod v naravi, kar nekajkrat smo koristili tudi šolski stadion za razn8 gibalne aktivnosti. V vrtec smo pripeljali tudi svoja kolesa in se pomerili v spretnostnem poligonu. Glavni cilj ni bil vedno gibanje pač pa tudi pomoč, empatija do drugih otrok. Tako so si med seboj kolesa posojali, preizkusili so tudi manjša oz. večja kolesa, poganjalčke, skiroje…

Ko je prišlo vabilo na kolesarsko dirko, smo ga sprejeli odprtih rok. Tako smo se kot skupina udeležili dirke Kids tour of Slovenia, ki je v zadnji etapi potekala prav po naši, prelepi občini Šentjernej. Predšolski otroci in otroci do 5. razreda so se pomerili v dirki na 250m in prav vsi so bili zmagovalci, vzgojiteljici pa ponosni na njih, saj so zmogli, ob podpori staršev in ostalih navijačev, zapeljati po pravi progi.

Hvala vsem staršem, ki podpirate naše podvige.

Avtorja fotografij: Emil Turk (Foto Turk), Žaklina Kušljan