V mesecu juniju smo se v skupini Želvice posvetili projektu Varno s soncem, katerega cilj je ozaveščanje otrok in staršev o pomenu zaščite pred soncem ter negativnih vplivih sonca.

Izvajali smo različne gibalne aktivnosti v telovadnici, na igrišču, terasi vrtca in pogosto hodili na sprehode ter se gibali v naravi. Spoznali smo novo igro vreme in se igrali že poznane gibalne igre.  Veliko smo tekali, se žogali in igrali s padalom.

V jutranjem krogu smo se ob slikovnih pripomočkih in plakatih pogovarjali o zaščiti pred soncem. Poimenovali smo predmete na fotografijah (senčnik, zaščitna oblačila, sončna krema, kozarec vode in klobuk) ter delili izkušnje, kako se skupaj s starši pripravljamo na bivanje na soncu. Igrali smo se igro spomin in prebirali zgodbi Bor in Bina na soncu ter Zlatko, Brihta in vroč poletni dan. Naučili smo se tudi novo deklamacijo Za soncem ter pesem Sij, sončece, sij.  Skupaj smo naredili poletno dekoracijo igralnice in hodnika, barvali, rezali, lepili ter izdelovali legionarske klobučke za zaščito pred soncem. Risali smo s kredami in obrisovali ter barvali svoje sence. V tem mesecu smo praznovali še zadnji rojstni dan v tem vrtčevskem letu in se kar nekajkrat odpravili na sladoled. Aktivno smo sodelovali pri pripravi na bivanje na prostem, skrbeli za pokrivala in zadostno uživanje tekočine. S pomočjo plakata smo dnevno beležili, koliko tekočine smo popili, vremenske spremembe na koledarju in bili pazljivi, da smo se izogibali soncu, takrat ko je bilo to najmočnejše.

Junij je bil prijeten mesec, poln dejavnosti, ki so že naznanjale počitnice. Veseli smo, da smo preko projekta Varno s soncem zelo dobro ozavestili, kako pomembno se je zaščititi pred soncem.