V petek, 17. 11. 2023, smo obeležili že 13. Tradicionalni slovenski zajtrk. Že en dan prej, v četrtek, smo odkrivali in se pogovarjali o elementih tradicionalnega zajtrka, le-te so otroci prepoznali takoj: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Ogledali smo si tudi oddajo Ribič Pepe: Tradicionalni slovenski zajtrk.
V petek nas je najprej obiskal čebelar. Na otrokom razumljiv način je predstavil postopek pridobivanja medu, pripomočke in končne izdelke iz čebeljega panja. Po njegovem obisku smo pripravili praznično mizo – pogrinjke z motivi čebel, dekorirali mizo s cvetjem, nato pa z največjim veseljem snedli nadvse okusen zajtrk.
Z otroki smo povzeli nekaj zanimivih dejstev o čebelah in jih zapisali na plakat:
“Čebela nas lahko piči.”
“Čebelo lahko primemo v roke.”
“Za v čebelnjak potrebujemo kapo, da nas čebele ne pičijo.”
“Čebele ometemo s satnic, ko želimo priti do medu.”
“Čebele ne nabirajo medu ampak cvetni prah.”
“Čebele nikoli ne spijo, pozimi mirujejo.”
“Če nas piči čebela, potem umre.”
“Če nas piči, poiščemo želo in ga vzamemo ven.”
“Pik “hladimo” s kislo stvarjo.”
“Čebela lahko leti le tri kilometre.”
“ V panju je lahko od 50.000 do 60.000 čebel.”
“V panju živijo čebele, kraljica matica in troti.”
“Poleti čebele živijo le dva meseca, pozimi pa kar štiri.”
“Ena čebela v življenju nabere le eno žlico medu.”
“Ose v čebelnjaku kradejo med.”
“Sršeni lovijo in poškodujejo čebele.”
“Čebele nas pičijo le, če jih pohodimo ali prestrašimo.”
“Čebelarji pobirajo med s satnic zjutraj, ko so čebele še bolj mirne.”
“ Propolis je naravni antibiotik.”
“Čebele izdelajo med, propolis, čebelji vosek, “kreme” za mamice, “pijačo” za atije, cvetni prah, šampon…”