Vse naše družine pri Balonih

 

Družinske tematike se v vrtcu v veliki meri dobro zastopane. Pri Balonih smo se sklopa o družinah lotili kar podrobno. Začeli smo čisto na začetku, kako družina sploh nastane…?

Otroški pogled na to je bil seveda zelo zanimiv, vse od smešnih mišljenj in dogodkov pa tudi do resnih, pravilnih odgovorov, ki so bili dober povod za nadaljnje pogovore. Nekako so se otroci strinjali, da družina nastane z rojstvom ali pridobitvijo otrok dojenčkov – v ta namen smo si ogledali nosečniški ultrazvok, opazovali plod, se pogovarjali o dogodkih že pred samim rojstvom in porodu.

Sledilo je spoznavanje osnovnih sorodstvenih razmerij, različnih oblik družin (jedrna družina, razširjena družina, sestavljena družina, ločena družina, družina s posvojenimi otroci, družine nekoč). Ogledali smo si stare družinske črno-bele fotografije, izdelali plakat o različnih družinah, sorodstvenih razmerjih, družinskih članih. K sodelovanju smo povabili tudi starše, ki so doma skupaj z otroki rešili krajši delovni list o zanimivostih in posebnostih, navadah, ki jih ima vsaka družina posebej. To je bilo dobro izhodišče za pogovor o raznolikosti družin, odnosov, čustev in navad. Nemalokrat smo se v jutranjem krogu raznim posebnostim tudi nasmejali, spoznali kakšno novo ljubkovalno besedo, ki jo starši uporabljajo za svoje otroke, spoznali smo celo to, kakšne posebnosti so otroci prevzeli od svojih staršev. Sproti smo obravnavali še pomladne teme, več pa v galeriji.